Prośba o informacje - początek
: 19 paź 2022, 14:26
Witam.
Jestem całkowitym nowicjuszem, który chce spróbować hodowli ślimaków.
Oczywiście pod kątem teoretycznym przeczytałem już mnóstwo informacji od polskich dużych hodowców, holdingów, skupów itp etc.
Co ciekawe, odwiedziłem tego lata te, które są najbliżej położone ale pod adresami podanymi na stronach nie było albo nic/ albo resztki po hodowli.
No dziwna sprawa. Mam nawet fotki z tych wycieczek bo ich właściciele zapewniali po mailach, że istnieją naprawdę i zapraszają do współpracy.
Czytam dzisiaj to forum, i widzę, ze mnóstwo osób wystawiało wiosną swoje paśniki, kołki, palety, kredę itp etc niezbędne do hodowli ślimaków. Dlaczego? nikt ich nie chciał skupić czy hodowla w ogóle nie wypaliła? a jeśli tak to dlaczego?
Druga kwestia: jak rozumiem, większe hodowle skupują od mniejszych po 2-5 ton za 15złotych i sprzedają PSH czy dalej wysyłają na Zachód?
ktoś wie co się dzieje z jego ślimakami po skupieniu ich przez większych polskich graczy na rynku?
Zrobiłem research rynku ślimakowego włoskiego ,francuskiego i hiszpańskiego. Tam obecne ceny sprzedaży sięgają nawet 15 ale euro? Naprawdę wierzycie w to, co czytałem tutaj w postach, ze skup polskiego ślimaka w Hiszpanii to 2-3 euro za kg?
Mam rodzinę we Włoszech, miejscowych. Dzisiaj wysłałem prośbę o ogarnięcie tematu skupu ślimaka mrożonego przez jednego z największych przetwórców konserw ślimakowych we Włoszech. Dam wam znać jak dostanę informację w tym temacie.
Widziałem też ceny mrożonych ślimaków od francuskiego przetwórcy gotowych do spożycia. Jedna sztuka z sosem za 1 euro. pakowane po 12 sztuk. to jest czysty zysk dla przetwórców zagranicznych.
Czy tylko mi się tak wydaje czy innym też, że polscy duzi gracze płaca chyba za mało naszym małym hodowcom i kokosy zarabiają na exporcie ślimaczków na zachód?
i jeszcze jedna sprawa. Wiecie, że można hodować jeszcze inne, większe ślimaki (nie winniczki) nie aspersy?
czekam na wasze opinie.
Jestem całkowitym nowicjuszem, który chce spróbować hodowli ślimaków.
Oczywiście pod kątem teoretycznym przeczytałem już mnóstwo informacji od polskich dużych hodowców, holdingów, skupów itp etc.
Co ciekawe, odwiedziłem tego lata te, które są najbliżej położone ale pod adresami podanymi na stronach nie było albo nic/ albo resztki po hodowli.
No dziwna sprawa. Mam nawet fotki z tych wycieczek bo ich właściciele zapewniali po mailach, że istnieją naprawdę i zapraszają do współpracy.
Czytam dzisiaj to forum, i widzę, ze mnóstwo osób wystawiało wiosną swoje paśniki, kołki, palety, kredę itp etc niezbędne do hodowli ślimaków. Dlaczego? nikt ich nie chciał skupić czy hodowla w ogóle nie wypaliła? a jeśli tak to dlaczego?
Druga kwestia: jak rozumiem, większe hodowle skupują od mniejszych po 2-5 ton za 15złotych i sprzedają PSH czy dalej wysyłają na Zachód?
ktoś wie co się dzieje z jego ślimakami po skupieniu ich przez większych polskich graczy na rynku?
Zrobiłem research rynku ślimakowego włoskiego ,francuskiego i hiszpańskiego. Tam obecne ceny sprzedaży sięgają nawet 15 ale euro? Naprawdę wierzycie w to, co czytałem tutaj w postach, ze skup polskiego ślimaka w Hiszpanii to 2-3 euro za kg?
Mam rodzinę we Włoszech, miejscowych. Dzisiaj wysłałem prośbę o ogarnięcie tematu skupu ślimaka mrożonego przez jednego z największych przetwórców konserw ślimakowych we Włoszech. Dam wam znać jak dostanę informację w tym temacie.
Widziałem też ceny mrożonych ślimaków od francuskiego przetwórcy gotowych do spożycia. Jedna sztuka z sosem za 1 euro. pakowane po 12 sztuk. to jest czysty zysk dla przetwórców zagranicznych.
Czy tylko mi się tak wydaje czy innym też, że polscy duzi gracze płaca chyba za mało naszym małym hodowcom i kokosy zarabiają na exporcie ślimaczków na zachód?
i jeszcze jedna sprawa. Wiecie, że można hodować jeszcze inne, większe ślimaki (nie winniczki) nie aspersy?
czekam na wasze opinie.