Strona 5 z 11

Re: Początek Hodowli

: 23 wrz 2016, 17:16
autor: bzzyk
Trzeba ciąć koszty nie uważasz? Lider niech teraz zmieni taktyke i mówi ze potrzeba 4 tony paszy na chow jedej tony

Re: Początek Hodowli

: 23 wrz 2016, 17:24
autor: 0543
Koleżanko to podziel się swoją wiedzę a nie tylko pytasz jaki masz koszt paszy na kilo tuczu

Re: Początek Hodowli

: 24 wrz 2016, 13:51
autor: Dawid80
4kilo paszy na kilo tuczu to już przesada ale są takie wtopy, ludzie sypią bo myślą że mają ślimaka a na zbiorach rozczarowanie.
Trzeba mieć doświadczenie żeby nie przesypać, ale mimo wszystko koszt produkcji jest wysoki dla doświadczonego hodowcy i nie przeskoczy się tego.

Re: Początek Hodowli

: 24 wrz 2016, 14:51
autor: 0543
Dawid 80 a z pasza u Ciebie jak wychodzi ? według mnie nie jest ważna ilość tylko pieniądze ile pieniędzy na kilo ślimaka i licząc to co się da sprzedać

Re: Początek Hodowli

: 24 wrz 2016, 16:18
autor: Dawid80
ooo dobrze gadasz, jak koszt paszy jest 1000zł tona to można wydać te 1800zł to wychodzi 1,8zł do kilograma tuczu.
Na suchego ślimaka wywiniętego to koszt 1800-2000zł/tona

Re: Początek Hodowli

: 24 wrz 2016, 16:24
autor: 0543
W tym roku jeszcze nie wiem bo zbieram a w zeszłym koło 2,5 zł na kilo a w tym myślę że podobnie może mniej

Re: Początek Hodowli

: 24 wrz 2016, 16:26
autor: bzzyk
Właśnie a rolnik.może robić własne pasze?

Re: Początek Hodowli

: 24 wrz 2016, 16:28
autor: Dawid80
może a wręcz z ekonomicznego punktu widzenia powinien, tylko też musi to zgłosić i przejść kontrole, udokumentować pochodzenie składników, i tyle w temacie.

Re: Początek Hodowli

: 24 wrz 2016, 16:30
autor: 0543
Żartujesz sobie czy co musisz lekcje odrobić . Tak pasze rolnik może robić sam

Re: Początek Hodowli

: 24 wrz 2016, 16:53
autor: bzzyk
A ch może ale chyba musi gdzieś zgłosić tak moj znajomy z przetwórni powiedział wiem na pewno ze aby handlować nawet czyjąś pasza trzeba mieć numer weterynrayjny od pasz.