Technologie chowu ślimaków

skorupiak
Posty: 551
Lokalizacja: mazowieckie
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: skorupiak » 23 sie 2016, 16:38

Acha,czyli wszelka mieszanina nie powinna im zaszkodzić wręcz odwrotnie,bo z waszego wcześniejszgo tematu zrozumiałem że trzeba sie trzymać jednego stada co troche mnie zdziwiło nawet
R E K L A M A
Patryk
Posty: 13
Lokalizacja: południe
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: Patryk » 23 sie 2016, 16:57

Ol-Ja pisze:Nie szukam dziury tylko hoduję dłużej i przez te lata spotkałam z wieloma naciągaczami. Nie chce żeby kolejny hodowca zrezygnował po roku lub dwóch bo znów coś nie wyszło. Proszę nie odbieraj tego jako czepianie się. Forum jest po to aby dzielić się swoją wiedzą, doświadczeniem jak i wątpliwościami i błędami. Życzę jak najlepiej.


Niestety popełniacie kolejne błędy i na nic się da "dłużej hoduje" Skąd to przypuszczenie...
Mieszać można a nie trzeba ale z tego samego źródła ( wymiary, parametry gatunek itp)
Jeżeli wam wyjdą duże ślimaki a jak widzę to już takie macie, to sprzedacie z tego 10% i to będzie "dłużej hoduje"
Ja również życzę jak najlepiej. Nie hoduje się dla idei tylko dla zysku sprzedaży, w Polsce mamy do czynienie właśnie z tym pierwszym.
Parametry musicie trzymać, czyli tempo wzrostu, waga pojedynczej sztuki, co innego na mięso.
Mieszajcie ale z głową.
Ol-Ja
Posty: 20
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: Ol-Ja » 23 sie 2016, 17:33

Nie wiem po co to forum skoro nie można podzielić się swoimi wątpliwościami i mieć własne zdanie. Może teraz ja powinnam czuć się atakowana? A tak na marginesie 10% to mam niedorostków, które też sprzedaję. I fakt lubię pracę przy ślimakach ale gdyby nie zyski za sprzedaż to bym nie rozpoczynała 6 sezonu. Pozdrawiam :)
Patryk
Posty: 13
Lokalizacja: południe
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: Patryk » 23 sie 2016, 18:51

"atakowana" czyli mam rozumieć że mnie atakowałaś
tak po to jest forum i ja też wypowiedziałem swoje zdanie i podkreślę je raz jeszcze - duże ślimaki się nie sprzedają i nie miesza się krowy mlecznej z mięsną choć obie są krowami...

Jeżeli jest hodowla i ma linię ślimaka 5-10 gram, uodpornioną na choroby, niskie spadki temperatury to mieszanie z linią 12-16 gram to strzał w stopę i nie zależnie czy się hoduje 6 czy pierwszy rok...To jest moje zdanie i każdy szanujący się hodowca z Francji to wie.

Hodowle rozwinęły się w 1970 roku na bazie technologi francuskiej tzw systemie uli. Dbajcie o linię hodowlane i tyle.
0543
Posty: 457
Lokalizacja: Wielkopolska
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: 0543 » 23 sie 2016, 19:48

Kolego Patryk powiedz mi jak możesz Jak dlugo się zajmujesz hodowlą i na jakim metrach? Według mnie wielkość ślimaka w największej mierze zależy od zageczszenia i co dostaje jeść. Bo jak mi wytlumaczysz slimaki z własnej reprodukcji na jednym pasniku średnio 10 i wywiniety i twardy a na innym średnio też 10 ale jeszcze nie wywiniete różnica w wypuszczenie na pole miesiąc . Dodam że na koniec wypuściła mniej na metr
Ol-Ja
Posty: 20
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: Ol-Ja » 23 sie 2016, 19:50

Ok niech będzie ty masz rację a ja się nie znam :cry: . A tak na poważnie to są różne metody hodowli, różne punkty skupu i ich wymagania. Ja sprzedaję od 10-12 zl za kilogram za ślimaki od 6 gram wzwyż dlatego nie narzekam na moje"krowy mięsne".
Patryk
Posty: 13
Lokalizacja: południe
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: Patryk » 23 sie 2016, 20:02

Moja technologia jest prosta, chów na dworze na mięso.
Niemniej polecam - https://www.francebleu.fr/infos/agricul ... 1471879476
0543
Posty: 457
Lokalizacja: Wielkopolska
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: 0543 » 23 sie 2016, 20:46

Ol-Ja pisze:Ok niech będzie ty masz rację a ja się nie znam :cry: . A tak na poważnie to są różne metody hodowli, różne punkty skupu i ich wymagania. Ja sprzedaję od 10-12 zl za kilogram za ślimaki od 6 gram wzwyż dlatego nie narzekam na moje"krowy mięsne".

Dobra cena jak tak to z kim masz kontrakt i czy muszą być wywiniete czy jak to wygląda, ,? No i czy z pieniędzmi nie było problemu?
Ol-Ja
Posty: 20
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: Ol-Ja » 23 sie 2016, 22:46

Bez kontraktu, wywinięte cena tak naprawdę jest za odpowiednią skorupkę - jak by to nie brzmiało. Z kasą póki co problemów nie mieliśmy.
R E K L A M A
0543
Posty: 457
Lokalizacja: Wielkopolska
Hoduję: Müller

Re: Technologie chowu ślimaków

Postautor: 0543 » 25 sie 2016, 14:16

Ja też uważam że jak jest ladny ślimak wywiniety to nie ma problemu przy sprzedaży

Wróć do „Ogólnie o ślimakach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość