hodowla ekologiczna

bzzyk
Posty: 154
Lokalizacja: wa

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: bzzyk » 23 wrz 2016, 20:05

Ja znam rolnika co mleko ma eko i zgłosił do niego duży potentat w branży serów i jogurtów i biera. Zaraz potem doszli inni i masz teraz bio jogurty właśnie leci reklama w telewizji. Ponadto przy ślimakach to jest taka sama technologia produkcji wiec ja nie widzę tu trudności. Tez możesz rozmnażać w szklarani. Teraz chyba chodzi o to aby obniżyć koszty produkcji nie sądzisz? A jak.jeszcze byłyby dotacje to rewelacja.
R E K L A M A
Dawid80
Posty: 37
Lokalizacja: Polska
Hoduję: Müller

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: Dawid80 » 23 wrz 2016, 20:15

No ok. koszt produkcji niższy, reprodukcja w szklarni jak najbardziej możliwa ale żeby mieć taki sam zysk jak z hodowli nie eko czyli na paszy gmo to musisz przeznaczyć kilka razy więcej pola, czyli rentowność z m2 drastycznie spada
bzzyk
Posty: 154
Lokalizacja: wa

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: bzzyk » 23 wrz 2016, 20:19

nie musisz zgłaszać do Eko skoro masz inne zdanie. Większości hodowcom i tak wychodzi masę klasy nr 2 coś z tym trzeba robić RKS Łubnica myślisz ci hoduje klasę nr 1 na mięso. Nie 90% produkcji to na mięso. Wybierają tylko z tego reproduktory dla siebie i tyle. Masz klasę jeden to sprzedaj w klasie 1 masz 2 to sprzedaje 2 . To co źle?

Obsada na polu w hodowli konwencjonalnej jest taka sama jak w eko 300 sztyk na 1m2. To co piszesz to nie jest argument.

Pasza eki od lat jest we Francji. Zaraz podeśle ci link. Po za tym po ci pasza. Mi urosły praktycznie bez paszy.
bzzyk
Posty: 154
Lokalizacja: wa

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: bzzyk » 23 wrz 2016, 20:22

Oczywiście jak masz do sprzedaży klasę 1 i dzielą ja jeszcze na 1000 innych podklas to nie jest fajnie.
bzzyk
Posty: 154
Lokalizacja: wa

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: bzzyk » 23 wrz 2016, 20:51

Zgodnie z obietnica pasza eko http://www.aqua.legouessant.fr/
600 euro tona, pasza francuska. To zaledwie 4o groszy drożej...
Tu nie chodzi i to czy ktoś chce hodować eko bio z czy nie,.. Tylko nie długo nie będzie wyjścia. Bo załóżmy sprzedaż ślimaka w tej samej cenie co z hodowli konwencjonalnej. To.ktora wybiorą? Tym.bardziej ze jak obniżysz koszty to.masz z czego zejść... Podejrzewam ze to kwestia roku w Polsce i taka się właśnie stanie. Tyle ze okres przejścia jest dłuższy i zami kto kolwiek się zorientuje, już zastanie poza branża. Dlatego według mnie juz trzeba myśleć, oczywiście hodować normalnie skoro można używać w okresie przejścia paszy. Nie można wtedy jeszcze ich sprzedawać jako eko ale jako normalne bez problemu, potem sam zdecydujesz czy chcesz eko czy nie. Certyfikat jest tylko na rok, potem sam decydujesz.czy przedłużasz. Tylko co to za różnica skoro technologia hodowli jest taka sama. Chyba warto mieć certyfikat aby utrzymać się na rynku a co lepsze sprzedać klasę 2 dodatkowo. We Francji jest mnóstwo takich hodowli i przetwórni.

Przepraszam nie bardzo mi wychodzi pisanie polskiego. Musiałam poprawić.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2016, 21:05 przez bzzyk, łącznie zmieniany 3 razy.
Dawid80
Posty: 37
Lokalizacja: Polska
Hoduję: Müller

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: Dawid80 » 24 wrz 2016, 14:15

No super
Bzzyk ja powiem tak, w dobie wszechobecnej chemii jestem za żywnością eko, nie mam nic przeciwko uczciwym producentom eko ale rzeczywistość jest inna, obracam się w temacie rolnictwa eko i są ludzie i ludzie.
Ci najwięksi producenci często wykorzystują znaczek eko wyłącznie do zysków, długo by pisać, jak myślisz że wszystko co jest ze znaczkiem eko zasługuje na wyższą cenę to żyj dalej w takim przekonaniu.

Powiadasz 300szt/m2 no i ile zbierzesz z 10ar?
Hodowla eco nie będzie rentowna w naszym klimacie i kulturze jeszcze przez dziesiątki lat, produkcja żywności na świecie nie może się opierać wyłącznie na eco bo najzwyczajniej by jej zabrakło.
Po to stosuje się herbicydy, modyfikowane zboża, technologów żywienia żeby z m2 uprawy mieć jak największy zysk.
Hodowla eco jest alternatywą głównie dla małych gospodarstw które swoje produkty z znaczkiem mogą drożej lokalnie sprzedać.
A wiesz dlaczego ta żywność jest droższa? bo poprzez unikanie herbicydów w uprawach rolnik ma mniejsze plony, bo poprzez niestosowanie nie modyfikowanych zbóż w hodowlach zwierząt taki hodowca ma gorsze wyniki.
Czyli z jednego gospodarstwa jakie ma zamiast mieć zysk np. 10ton zboża zbiera 5ton cenniejszego zboża ale wyłącznie dzięki dopłatom zysk z takiego gospodarstwa oscyluje w granicach tych 10ton z konwencjonalnej uprawy.
Dawid80
Posty: 37
Lokalizacja: Polska
Hoduję: Müller

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: Dawid80 » 24 wrz 2016, 14:17

Mówiąc o hodowli mam na myśli hodowle ślimaków
Dawid80
Posty: 37
Lokalizacja: Polska
Hoduję: Müller

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: Dawid80 » 24 wrz 2016, 14:34

A nawiązując do uczciwości to jak sprawdzić czy ślimak jest eco?
Znajomy który ma restauracje bierze towar tylko od lokalnych rolników, ma pracownika który jeździ busem po wsiach, kupuje od biednych rolników, świnie co są na zlewkach i rosną dwa lata a nie 3mc, kury co dziobią kamienie, sery kozie itd.
Nie weźmie natomiast jajka od dużego producenta co ma skup i ma znaczek eco bo to eco może być w 70%.
Jak sprawdzisz uczciwość sprzedawcy?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2016, 13:54 przez Dawid80, łącznie zmieniany 1 raz.
R E K L A M A
bzzyk
Posty: 154
Lokalizacja: wa

Re: hodowla ekologiczna

Postautor: bzzyk » 24 wrz 2016, 15:03

Wynika z tego ze już się zaczęła na dobre eko. Każdy hoduję sobie jak chce. I tyle. Nie chce to niech tego nie robi jedni jest pewne. To już jest pewnik inaczej byś takich opisów nie robił. Przecież można zawsze sypac paszy do 4 kg i dostać za ślimaka 10 zł ;)

Wróć do „Ogólnie o ślimakach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość