Strona 1 z 2

Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 29 gru 2016, 16:16
autor: dawidekkkk
Witam,czy może kotoś opisac jak od samgo poczatku pozyskuje jaja na kawior az do momentu zamkniecia ich w słoiczek? I przepis na solanke czy to jest jakas specjalna zalewa z sola??

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 29 gru 2016, 22:04
autor: Did88
Chętnie sam bym się dowiedział jak to zrobić i spróbował, piszcie kto wie coś na temat

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 07 sty 2017, 15:44
autor: dawidekkkk
Czy jajeczka w słoiczku trzeba poddac procesowi pasteryzacji? sadze ze tak,ale pytanie na ile stponi i na jaki czas?

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 07 sty 2017, 18:06
autor: skorupiak
Ciemna magia,wiem tylko że przechowywuje sie w temperaturze chłodniczej,jakieś kilka stopni przez kilka miesięcy

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 08 sty 2017, 15:26
autor: SnailsHodowca
Jajeczka można pasteryzwoac ale nie kazdy takie chce. Podczas pasteryzacji jajeczka ślimaka nabierają "siny" kolor ewentualnie zrobią sie szare/popielate i zmienia sie konsystencja ( odczuwalne podczas jedzenia) pasteryzacja nie jest konieczna ponieważ solanka w jakiej sie przechowywuje automatycznie koserwuje jajeczka, zabezpiecza przed popsuciem tak jak na zasadzie peklowania mięsa przed wedzeniem. Jajeczka nie niepasteryzowane maja ladny perłowy kolor.

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 16 sty 2017, 17:25
autor: dawidekkkk
Niestety wiem że może byc tak że jajeczka zróżowieja ,ale przyczyn nie wiem moze solanka,temeperatura,....

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 02 lut 2017, 14:06
autor: izoo2
Pasteryzacja niszczy jajka – robią się lekko różowawe i niestety przez to skraca się ich termin przydatności do spożycia. Niektórzy producenci robią zalewę z soli, kwasku cytrynowego, rozmarynu i ewentualnie skrobi np. ziemniaczanej. W jakich proporcjach to nie wiem. Wiem jedynie, że rozmarynu jest maksymalnie 1 %, gdyż zbyt duża jego zawartość niestety sprawia, że jaja robią się brązowawe. Sama zalewa nie jest problemem. Największy problem to sprawić aby jajka były miękkie i sklejały się. Jak na razie żaden producent nie zdradził tego sekretu. Może tu ktoś wie jak ‘zmiękczyć’ jaka. Niektórzy nazywają to usuwaniem wapiennej otoczki. Jaja po samej solance są twarde i zbyt sprężyste.

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 03 lut 2017, 18:47
autor: dawidekkkk
Czyli ta zalewa pozostaje w słoiczku razem z jajeczkami i wraz z nia idzie na sprzedaz tak?? Czy tylko trzyma sie je przez pewien czas aby zakonserwowac w tym wywarze?
Slyszałem tez ze w smaku jajeczka maja smak lasu,runa lesnego pytanie jak to osiagnac,czy dodawany jest jakis srodek do ziemi w czasie skladania jaj przez slimaka i wtedy one przechodza zapachem.

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 24 lis 2017, 14:32
autor: krakers
Nikt nic nie wiem,jak w ruskim cyrku.kiedyś obdzwonilem kilka firm i hodowców slimakow,czasem dostawalem zdawkową odpowiedz że nic sie nie robi z jajkami,moczenie w solance zmiekcza je po kilku tygodniach i to wszystko !

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

: 26 lis 2017, 16:16
autor: Tommi
kilka lat temu utopiłem 13 litrów kokonów Maximy dla Helix Eco Center... miała być wielka kasa a wyszła wielka kupa. Ówczesny BOSS z HEC dał nam instrukcję aby zbierać kokony w słoik, oczywiście płukać myć itp... żeby ziemi nie było.. więc się z tym schodziło.. Zebrane i oczyszczone kokony były zalewane 10 procentowym roztworem wody z solą. Potem należało wrzucić to do chłodni... w słoik 0,9 l wchodziło ok 100 kokonów... Oczywiście HEC upadło, słoików nie odebrali i po pół roku zaczęło to się psuć, gnić i walić gnojem... ot takie moje doświadczenie z kawiorem z maximy... CZy tak się faktycznie robi, czy nie tak, tego nie wiem. tak byliśmy instruowani...