Kłopoty: np. śmiertelność
: 25 lut 2017, 22:34
Jestem w trakcie pierwszego sezonu i mam problem. Na dwa stoły wypuściłem po 40 kg ślimaka Mullera. I każdego dnia odpada mi z każdego stołu po 20 sztuk.
Temperatura w normie, kłopot był z wilgotnością bo utrzymywała się powyżej 80% ale obecnie od 2 dni udaje mi się z pomocą osuszacza wilgotność utrzymać poniżej 70%.
Pomieszczenie jest duże bo ma 50 m2. Nie wiem czy wentylacja daje radę bo jest tam ok. 100m3 a wentylatory dwa (jeden wyciągowy drugi zasysający powietrze do wewnątrz) 150.
Wietrzę dodatkowo uchylając nieco drzwi na kilka minut.
Zaczynają kopulować i za kilka dni będę wystawiał kubki z ziemią.
Może ktoś coś poradzi.
Dzięki.
Dopowiem że pomieszczenie zaadoptowane po starej oborze - ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Temperatura w normie, kłopot był z wilgotnością bo utrzymywała się powyżej 80% ale obecnie od 2 dni udaje mi się z pomocą osuszacza wilgotność utrzymać poniżej 70%.
Pomieszczenie jest duże bo ma 50 m2. Nie wiem czy wentylacja daje radę bo jest tam ok. 100m3 a wentylatory dwa (jeden wyciągowy drugi zasysający powietrze do wewnątrz) 150.
Wietrzę dodatkowo uchylając nieco drzwi na kilka minut.
Zaczynają kopulować i za kilka dni będę wystawiał kubki z ziemią.
Może ktoś coś poradzi.
Dzięki.
Dopowiem że pomieszczenie zaadoptowane po starej oborze - ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.