Suszenie slimaków
Re: Suszenie slimaków
Jest sens suszenie pod wiata gdy w nocy jest wilgotno i rosa się osadza
jest. Ja susze w tunelu i też jest rosa codziennie rano a jednak się zamykają
Trzymałem pod wiatą ponad tydzień i biegały jak szalone,za wilgotno u mnie w nocy
No to nie wiem u mnie po 4 dniach po zakończeniu polewania nawet rano jak była mgła już tylko nieliczne sztuki chodziły.
Folia jest dużo cieplej w dzień niż pod wiata A w nocy mniej wilgoci i zależy jak gruba jest warstwa ślimaków
Warstwa na razie cieńka . Na kilku stołach suszę a jak sie pozamykają to łączę ze sobą ale nie za dużo żeby był dobry przepływ powietrza.
Dzien dobry, ja mam pytanie o segregacje po suszeniu i niemila niespodzianke jaka spotkalam, otoz w niektorych muszlach przy sortowaniu zauwazam biale robaki, male glisty/dzdzownice ktore chyba podgryzaja slimaka, bo slimak w seodku jest czarny. Spotkaliscie sie z czyms takim?
Muchy poskładały jaja i masz efekt w postaci larw a ślimak czarny bo zepsuty,zgniły
Przykry widok podczas suszenia albo hibernacji, ja sam mam juz osuszacz wiatraki, a podczas przygotowywania do hibernacji czesc slimakow pada. Mam na mysli glownie te ponizej 5 g. Jeden worek to przesegrowalem od nowa bo akurat w jednym zdychaly, reszta w miare ok, pare sztuk. Nie wiem, jakos tak losowo wypadlo ze w tym konkrentym worku gnily.
zbiór kiedy rozpocząć??
Mam pytanie, kiedy zbierać dokładnie ślimaki, nie zauważyłam, żeby kopulowały, są ładne wykształcone i są jakby wypchane poduszką na końcu, co to oznacza??