Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

LuMa
Posty: 20
Lokalizacja: dolnośląskie

Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: LuMa » 02 wrz 2016, 13:12

Dzień dobry,
przymierzam się do rozpoczęcia chowu ślimaka.
Czytam że potrzebne jest pomieszczenie klimatyzowane/wentylowane/ogrzewane.
Jak wy zaczynaliście. Nie wierzę że wszyscy od razu postawili lub zaadoptowali stare budynki gdzie wstawili centralne ogrzewanie, ocieplili, wstawili sterowniki, zautomatyzowali wszystko - czy jednak ?
Na początek chciałbym zmierzyć sie z tematem myślałem o 3 tonach tuczu.

Dzięki za informację.
R E K L A M A
Andrew
Site Admin
Posty: 109
Lokalizacja: Górki Śląskie
Hoduję: Müller

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: Andrew » 02 wrz 2016, 14:57

Witaj na forum!
Ja zaadoptowałem poddasze budynku gospodarczego - ociepliłem od wewnątrz, doprowadziłem wodę (zwykłym wężem ogrodowym), wstawiłem w miejsce okna wentylator zewnętrzny (śr. 40 cm) i podłączyłem do programatora czasowego, zamontowałem oświetlenie + programator czasowy, kupiłem nagrzewnicę gazową z termostatem i zbudowałem stoły reprodukcyjne.

Tak jednym zdaniem :D

P.S. Moim zdaniem 3 tony to trochę dużo jak na początek.
LuMa
Posty: 20
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: LuMa » 02 wrz 2016, 15:16

3 tony chciałbym wyhodować to dużo? Czyli reproduktory za 4 tyś zł około.
Jak badałeś wilgotność?
Nagrzewnica gazowa z termostatem -rozumiem że ustawiasz temperaturę i poza dostarczeniem butli z gazem nic cię nie interesuje? Wodę miałeś ciepłą czy wystarczy z sieci?
0543
Posty: 416
Lokalizacja: Wielkopolska
Hoduję: Müller

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: 0543 » 02 wrz 2016, 16:47

Jeżeli chodzi o repro to kup bez kontraktu myślę że 600 Góra 1000 złoty w reproduktorni musi byc woda ciepla . Światłem temperatura i wilgocią moze sterować recznie lub jakims sterownikiem ceny od 300 uzywany 1500 nowy
Andrew
Site Admin
Posty: 109
Lokalizacja: Górki Śląskie
Hoduję: Müller

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: Andrew » 02 wrz 2016, 19:57

Ja używałem zimnej wody z sieci. Co do nagrzewnicy to tak jak mówisz - tylko butlę zmieniałem. Sama się zapala i gasi. Tylko z tym trzeba ostrożnie, bo łatwo o pożar.
Muszę jednak przyznać, że reprodukcja (pierwsza) nie poszła mi najlepiej. :(

Pomiary robiłem własnym systemem zbudowanym z mikrokontrolera i starego laptopa + do tego czujniki DHT22. Sądzę, że fajnie to działa, no i mam na bieżąco podgląd przez Internet wraz z powiadamianiem na maila o parametrach poza zakresem.

Dla zainteresowanych pomiary dostępne są pod adresem http://nexu.eu.org
LuMa
Posty: 20
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: LuMa » 04 wrz 2016, 21:49

Wiem najwięcej jak to powinno wyglądać gdyby było blisko ideału: ogrzewanie podłogowe, za ścianą kotłownia, ocieplone pomieszczenie, czujniki regulujące wilgotność i temperaturę.
Tylko jak zwykle chodzi o środki. Pierwszy rok chciałbym przetestować. Zobaczyć. Spróbować. Jeśli to będzie to i rzucę się na więcej to zainwestuje więcej. Jak nie wyjdzie to nie chciałbym za dużo stracić.
Mam starą (lata 80/90, ściana na 2 pustaki) oborę w której są jeszcze świnie - można tu wykroić kawałek miejsca - koniecznie myślę że trzeba ocieplić no i jak się leje wodę to chyba jakieś płytki dobrze by było położyć. (Swoją drogą takie poddasze ok. 30 m2 też mam- ocieplenie dachu i ścian i izolacja stropu). Wstawienie nagrzewnicy, ewentualnie pieca?
Jeszcze jedno pytanie, młode oseski wynosi się do tunelu - zwykła "folia" wystarczy?
Dzięki za rady.
Did88
Posty: 95
Lokalizacja: Hongkong
Hoduję: Müller

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: Did88 » 05 wrz 2016, 18:17

Ja miałem piecyk elektryczny podpięty pod termoregulator, higrometr cza lac dużo wody po stołach i jakiś odpływ bo slimaki dużo srają to wszystko w piwnicy 18 m2 i było ok:)
Kuba80
Posty: 18
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Hoduję: Müller

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: Kuba80 » 06 lut 2017, 19:13

Czy wystarczy mi pomieszczenie 20 mk do zrobienia reprodukcji na około 2.5 tony ślimaków w parku ? ile potrzebuje stołów i reproduktorów do uzyskania potrzebnej ilości kokonów ?
skorupiak
Posty: 501
Lokalizacja: mazowieckie
Hoduję: Müller

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: skorupiak » 06 lut 2017, 21:36

20 mkw stoły piętrowe to zrobisz kokonów na ponad 5 ton bez problemu
R E K L A M A
0543
Posty: 416
Lokalizacja: Wielkopolska
Hoduję: Müller

Re: Pierwszy sezon, pierwszy budynek ...

Postautor: 0543 » 07 lut 2017, 21:39

Na stole o wymiarze 5 M na 1 m według mnie powino zrobić reprodukcję na 2,5 tony bez problemu . Mówię o stole pojedynczym. Kolego zależy ile potrzebujesz kokonow . No właśnie pytanie według Ciebie ile kokonow na tonę jest potrzebny ?

Wróć do „Pomieszczenia do hodowli”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości