Ale to po wykluciu przekładasz do pojemnika tak jak tu na filmie?
https://www.youtube.com/watch?v=ztnotZQT0l0 i ważysz tak? Wydaje się mocno pracochłonne, ile czasu zajmuje takie ważenie?
No i tu widzę jest problem bo np.80jajeczek x 1.5kokona daje 120szt ślimaka nie licząc strat na polu to zakładając że po wysuszeniu wszystkie średnio mają 8gram to daje 960gr suchego ślimaka, a już np. 120jajeczek w kokonie x 2kokony da nam 240jajeczek i x 8gram wyjdzie 1,92kg z dwóch kokonów oczywiście bez żadnego upadku na polu a w to nie wierze.
Zakładać straty na polu na poziomie 20%?
Chyba jednak wybiorę do kalkulacji te 2kokony po średnio 100sztuk na jeden kilo bo 8tys kokonów nawet jak będzie po 120jajeczek to i tak złapię się w normie szt/m2
960tys małych ślimaków na 2500m2 daje 384szt na m2 a wolę mieć do sprzedaży 4200kg niż 3700kg
Czyli powiedzmy wykładam 3,2kokona na m2 i jeżeli będzie w kokonie 80 jaj to na metrze się znajdzie 256szt a jak będzie nawet 120jaj to wyjdzie 384szt/m2 raczej unikne przegęszczenia prawda?
Kolejna kwestia to pasza, chodzi mi o zużycie do sprzedanego suchego ślimaka, jak liczyć zużycie? od tych 4ton suchego ślimaka czy od np.od 5ton zebranego mokrego? 6ton wystarczy czy bardziej celować w 5ton paszy? Pasza kupna, jaka to sam jeszcze nie wiem ale raczej tańsza bo na super pasze za ponad 2000zł nie skuszę się bo to już zje ewentualny zysk.
Zakładam 1.5kg na kilo suchego ślimaka czyli na 8tys kokonów 6ton
Przy zakupie 5ton za 1800zł i tony oseska za 2000zł do tony wychodzi już sporo bo 2750zł a przy paszy tuczu za ponad 2000zł wyjdzie w okolicach 3200zł do tony suchego ślimaka.
1800zł w kieszeni na ewentualnie dodatkową 7 tonę.
Czekam na Wasze sugestie, założenia może trochę przesadzone ale chcę uniknąć rozczarowania w pierwszym roku.