Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

dawidekkkk
Posty: 60
Lokalizacja: łódz
Hoduję: Müller

Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: dawidekkkk » 29 gru 2016, 16:16

Witam,czy może kotoś opisac jak od samgo poczatku pozyskuje jaja na kawior az do momentu zamkniecia ich w słoiczek? I przepis na solanke czy to jest jakas specjalna zalewa z sola??
R E K L A M A
Did88
Posty: 92
Lokalizacja: Hongkong
Hoduję: Müller

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: Did88 » 29 gru 2016, 22:04

Chętnie sam bym się dowiedział jak to zrobić i spróbował, piszcie kto wie coś na temat
dawidekkkk
Posty: 60
Lokalizacja: łódz
Hoduję: Müller

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: dawidekkkk » 07 sty 2017, 15:44

Czy jajeczka w słoiczku trzeba poddac procesowi pasteryzacji? sadze ze tak,ale pytanie na ile stponi i na jaki czas?
skorupiak
Posty: 890
Lokalizacja: mazowieckie
Hoduję: Müller

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: skorupiak » 07 sty 2017, 18:06

Ciemna magia,wiem tylko że przechowywuje sie w temperaturze chłodniczej,jakieś kilka stopni przez kilka miesięcy
SnailsHodowca
Posty: 230
Lokalizacja: Łodzkie
Hoduję: Müller

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: SnailsHodowca » 08 sty 2017, 15:26

Jajeczka można pasteryzwoac ale nie kazdy takie chce. Podczas pasteryzacji jajeczka ślimaka nabierają "siny" kolor ewentualnie zrobią sie szare/popielate i zmienia sie konsystencja ( odczuwalne podczas jedzenia) pasteryzacja nie jest konieczna ponieważ solanka w jakiej sie przechowywuje automatycznie koserwuje jajeczka, zabezpiecza przed popsuciem tak jak na zasadzie peklowania mięsa przed wedzeniem. Jajeczka nie niepasteryzowane maja ladny perłowy kolor.
dawidekkkk
Posty: 60
Lokalizacja: łódz
Hoduję: Müller

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: dawidekkkk » 16 sty 2017, 17:25

Niestety wiem że może byc tak że jajeczka zróżowieja ,ale przyczyn nie wiem moze solanka,temeperatura,....
izoo2
Posty: 1
Lokalizacja: Kraków

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: izoo2 » 02 lut 2017, 14:06

Pasteryzacja niszczy jajka – robią się lekko różowawe i niestety przez to skraca się ich termin przydatności do spożycia. Niektórzy producenci robią zalewę z soli, kwasku cytrynowego, rozmarynu i ewentualnie skrobi np. ziemniaczanej. W jakich proporcjach to nie wiem. Wiem jedynie, że rozmarynu jest maksymalnie 1 %, gdyż zbyt duża jego zawartość niestety sprawia, że jaja robią się brązowawe. Sama zalewa nie jest problemem. Największy problem to sprawić aby jajka były miękkie i sklejały się. Jak na razie żaden producent nie zdradził tego sekretu. Może tu ktoś wie jak ‘zmiękczyć’ jaka. Niektórzy nazywają to usuwaniem wapiennej otoczki. Jaja po samej solance są twarde i zbyt sprężyste.
dawidekkkk
Posty: 60
Lokalizacja: łódz
Hoduję: Müller

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: dawidekkkk » 03 lut 2017, 18:47

Czyli ta zalewa pozostaje w słoiczku razem z jajeczkami i wraz z nia idzie na sprzedaz tak?? Czy tylko trzyma sie je przez pewien czas aby zakonserwowac w tym wywarze?
Slyszałem tez ze w smaku jajeczka maja smak lasu,runa lesnego pytanie jak to osiagnac,czy dodawany jest jakis srodek do ziemi w czasie skladania jaj przez slimaka i wtedy one przechodza zapachem.
krakers
Posty: 7
Lokalizacja: małopolska
Hoduję: Müller

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: krakers » 24 lis 2017, 14:32

Nikt nic nie wiem,jak w ruskim cyrku.kiedyś obdzwonilem kilka firm i hodowców slimakow,czasem dostawalem zdawkową odpowiedz że nic sie nie robi z jajkami,moczenie w solance zmiekcza je po kilku tygodniach i to wszystko !
R E K L A M A
Tommi
Posty: 48
Lokalizacja: Gumowo/Ciechanów
Hoduję: Müller

Re: Kawior z jaj ślimaków jak przygotować?

Postautor: Tommi » 26 lis 2017, 16:16

kilka lat temu utopiłem 13 litrów kokonów Maximy dla Helix Eco Center... miała być wielka kasa a wyszła wielka kupa. Ówczesny BOSS z HEC dał nam instrukcję aby zbierać kokony w słoik, oczywiście płukać myć itp... żeby ziemi nie było.. więc się z tym schodziło.. Zebrane i oczyszczone kokony były zalewane 10 procentowym roztworem wody z solą. Potem należało wrzucić to do chłodni... w słoik 0,9 l wchodziło ok 100 kokonów... Oczywiście HEC upadło, słoików nie odebrali i po pół roku zaczęło to się psuć, gnić i walić gnojem... ot takie moje doświadczenie z kawiorem z maximy... CZy tak się faktycznie robi, czy nie tak, tego nie wiem. tak byliśmy instruowani...

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość