Początek hodowli 2024

Kuba00

Początek hodowli 2024

Postautor: Kuba00 » 24 lip 2024, 20:18

Witam, na szybko przeleciałem forum i zauważyłem bardzo wiele negatywnych opinii które odradzają w ogóle zaczynanie hodowli ślimaków itd. ale są to posty sprzed kilku lat i chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja aktualnie. Zacząłem się zagłębiać w temat hodowli ślimaków coraz bardziej i zacząłem również rozmyślać czy aby może nie spróbować swoich sił aby zacząć hodować(na początku na małą skale) aczkolwiek nie mam pojęcia czy to ma jakikolwiek większy sens i jak wygląda w ogóle sytuacja ze zbytem itd. Prosiłbym bardzo o jakieś szczerze i pomocne wypowiedzi.

Pozdrawiam.
R E K L A M A
R2D222
Hoduję: Müller

Re: Początek hodowli 2024

Postautor: R2D222 » 08 sie 2024, 14:58

Skontaktuj się z jakimś hodowcą w okolicy i pojedź, popytaj - forum Ci prawdy nie powie. Akurat zbliżają się okres zbiorów to możesz popracować dzień - dwa i jakieś tam wyobrażenie będziesz miał. Jak już się zdecydujesz to zacznij od małych ilości i nie licz na kokosy przez pierwsze 2-3 lata.
Pozdrawiam
bartek12

Postautor: bartek12 » 17 sie 2024, 07:13

Witam wszystkich a zwłaszcza tych życzliwych właśnie rozpocząłem zbiór reproduktorów. Z reproduktorami wszystko jest ok wiem jakie mam zbierać
a praktycznie już skończyłem mam około 200 kg. Planowałem to troszkę inaczej a wyszło tak że będę miał kilka set kg ponad plan i proszę o info.
Nadal je karmię ale chcę zacząć zbiór i proszę o rade kogoś w temacie. Ile powinien ważyć ślimak podczas zbiorów w trakcie karmienia żeby się łapał
na 1 lub 2 klasę po wyczyszczeniu. Dla ścisłości chcę podkreślić że dopiero zaczynam tą przygodę a hoduję MULLERA z góry dziękuję za informacje
pozdrawiam.
Iskra
Hoduję: Maxima

Postautor: Iskra » 24 sie 2024, 12:52

Ciezkie pytanie z ta waga bo zalezy czy dzien wczesniej padalo, ile paszy jedza itp. Ale srednio miedzy 20 a 25% trzeba odliczyc.Od takiego slimaka zebranego dzis z pola do transportu na skup po umyciu i wysuszeniu.
bartek12

Postautor: bartek12 » 28 sie 2024, 20:30

Dzięki za pomoc , Iskra powiedz czy zawsze tak dużo zdycha po złożeniu jajek. Jak powiedziałem o tum temu z Grodźca to powiedział że miałem zacząć początkiem sierpnia zbiory. Ale to już była musztarda po obiedzie a porosły wielkie mają po 15 gram po wysuszeniu. Ą chodzi o to że po wysuszeniu musiałem je przebrać bo było troszkę trupków. Kupiłem na pół tony na dzień dzisiejszy mam ponad 300 Kg no i trochę do wyzbierania morze dorosną jest ciepło. Ale jeżeli będą nadal padać to mi braknie na reprodukcje a przygotowuję pół hektara pod ślimaki. Krótko mówiąc czy w końcu przestaną padać jeszcze raz dzięki za pomoc.
Iskra

Postautor: Iskra » 04 wrz 2024, 07:21

tak padac beda po zlozeniu jaj i padac beda do lutego/marca az zaczniesz repro. Przechowywac taka ilosc to warto by bylo w jakis kontrolowanych warunkach ,zeby strat bylo jak najmniej, bo czasu do repro jest jeszcze sporo. Pol hektara to +-11-12ton mullera wiec nawet 300kg Ci spokojnie wystarczy.. No muller 15g po wysuszeniu to jakis gigant.... chyba ze mix z maxima to jest:)
bartek12

Postautor: bartek12 » 05 wrz 2024, 09:03

Witam, No morze przesadziłem troszkę z tą wagą dużo ma dwanaście w porywach 13 gram :D.A warunki jakie takie stworzyłem zrobiłem taką
mini chłodnie według możliwości. Tylko martwi mnie lekki nawiew bo zamontowałem klimatyzator po przeróbce ale nawiewu nie zlikwiduję.
Wilgotność jak na razie spadła do czterdziestu kilku tylko cholernie dużo energii idzie ale to było do przewidzenia. A mieszańce to raczej nie są
kupowałem z fermy nie wiem czy słyszałeś o nich mieści się w Grodźcu koło Opola. Wiem że majątku na tym nie zrobię ale przy odpowiedniej
ilości da się z tego żyć jak mówią.
R E K L A M A
Iskra

Postautor: Iskra » 10 wrz 2024, 21:50

Najwazniejsze zeby sie nie wybudzaly. Jesli jest taka mozliwosc to podciagnij wilgotnosc do +-60% bo przy 40 to wyschna(bardzo szybko beda gubic mase)... Ja nawet trzymam przy 65% wilgo i temp 8stC na ten moment, a pozna jesienia 3stC. Jak chca sie wybudzac to wiart lub osuszacz(szczegolnie gdy dlugo pada deszcz).