"dobra" wentylacja
-
- Hoduję: Müller
"dobra" wentylacja
Witam, mam pytanie odnośnie wentylacji. Wszystkie opisy mówią, ze powinna być "dobra" ale nigdzie nie znalazłem żadnych konkretów. Może ktoś wie ile razy na dobę powino być wymienione powietrze w pomieszczeniu hodowlanym i jak to się zmienia w zależności od ilości ślimaków (w tym pomieszczeniu). Kolejna rzecz to, czy ma znaczenie o jakiej porze pomieszczenie jest wentylowane? Czy to nie jest tak, że wentylacja powinna działać wtedy gdy ślimaki śpią (czyli akurat nie wtedy gdy jest największa wilgotność)?
Re: "dobra" wentylacja
Od rana do wieczora ślimaki powinny spać więc wtedy najlepiej wentylować, automatycznie wilgotność też spadnie,pod wieczór slimaki mają sie budzić i jeść wiec stop z przeciągami do rana
-
Skorupiak stop z przeciągami w ciągu całej reprodukcji. Nie może hulać wiatr na slimaki ani w nocy ani w dzien bo się będą zasuszać.
Acha,może masz racje, z przeciągami trzeba uważać,nadmuch bardzo rozproszony,ja tam wietrze tylko otwierając drzwi bo często zagladam w dzień
-
dokładnie ewentualnie zamontowany mały wentylator który np pracuje 24h
Ja też otwieram drzwi jak jestem w środku i nic wiecej
u nas jest wentylator w rogu hali u góry a wlot powietrza po przekątnej na dole i chyba jest ok (w tamtym sezonie było) hala ma 81 m2 mam tez zamontowany wiatrak na środku do mieszania powietrza.
tak na marginesie dodam ze u nas wilgotność powietrza wynosiła 75-80 % (czasami 85%) przez cały czas i było też dobrze (przy hodowli maximy)
-
dziękuję bardzo za informacje
mam pomieszczenie 30 m2, dwa wentylaroty 100 (wwiewają ciepłe powietrze z pomieszczenia obok gdzie jest piec CO), ponadto z drugiej strony jest jedna kratka wywiewowa ok. 150. Zostawiłem wentylatory włączone 24h. Na razie wyglada, że jest OK.
mam pomieszczenie 30 m2, dwa wentylaroty 100 (wwiewają ciepłe powietrze z pomieszczenia obok gdzie jest piec CO), ponadto z drugiej strony jest jedna kratka wywiewowa ok. 150. Zostawiłem wentylatory włączone 24h. Na razie wyglada, że jest OK.