[quote="Damiano"]Podłączam się do pytania. Zakupuje oseski od producenta, aby wyhodować 10 ton na sprzedaż. 1) Ile m2 muszą mieć pomieszczenia, żeby za wcześnie (ryzyko przymrozków i wyginięcia osesków) nie wypuścić osesków na pole ? 2) Jakie mrozy mogą być zabójcze i czy (sorki za pytanie) zbieraliście oseski z pola, celem uniknięcia ryzyka zamrożenia ? (lub inne bezpośrednie metody ochrony na polu)[/quot
Zależy którego ślimaka będziesz produkował. Jako producent maximy podpowiem
ślimak do sprzedaży w 1 klasie powyżej 17g 10t=10 000 000 /17 ~600000 szt ślimaka
z tego 10-20% będzie strat ubocznych(przymrozki, ptaki, drapieżniki, rozdeptanie przy zadawaniu paszy, natura)
czyli wychodzi że na 10ton powinieneś mieć około 700000 szt ślimaka jeden kokon to ~100jajeczek czyli 700000/100 około 7000kokonów
w jednym boksie 25szt czyli 7000/25 ~280 box obiadowych wiec pomieszczenie do tego nie musi być duże ale maxima lubi przestrzeń i 2 kokony na m2 to już sporo więc potrzebujesz 35a ogrodzonego, nawodnionego pola.
Ad2 mróz nawet -1oC może wszystko wymrozić zależy czy bedzie trwał 1h czy całą noc odnośnie zbioru 700k oseska wielkości 1-2mm z pola 35a sam sobie odpowiedz