Różnice w hodowli między MAXIMA a MULLEREM
Re: Różnice w hodowli między MAXIMA a MULLEREM
Jeżeli masz tylko 30 arów,to daj sobie spokój . Niewiele na tym wyhodujesz. Szkoda pracy. Chyba , że masz więcej ziemi a te 30 arów to tak na początek .
5 ton Maximy z 30 arów? Trochę przesadziłeś, ja z 20 arów zrobiłem 5 ton.
Też zacząłem z działką 30 arów i nie mogę się zgodzić z tym że to się nie opłaca. Teraz wykorzystałem każdy metr tej działki i spokojnie mam miejsce na 6 ton Mullera, + budynek + szklarnia. Kwestia zagospodarowania i organizacji.
Też zacząłem z działką 30 arów i nie mogę się zgodzić z tym że to się nie opłaca. Teraz wykorzystałem każdy metr tej działki i spokojnie mam miejsce na 6 ton Mullera, + budynek + szklarnia. Kwestia zagospodarowania i organizacji.
-
Jackob29 wiesz to wszystko zalezy od wielu rzeczy i podejscia hodowcy. Pisalem 5 ton + reproduktor. Na 20 arach 5 ton maximy to musiala ta maxima byc mala na koniec sezonu. Maxima lubi luzno. 1.5 zageszczenie na pole - nie wyjdzie ci tyle paszy co na 20 arach wiec troche zaoszczedzisz kasiory no i slimak raz ze wiecej I klasy to ladniejszy- na pewno wiekszy.
-
Chłopaki ile powinno się mieć ziemi żeby się to opłacało?
Postawmy sprawę tak, ile trzeba mieć arów aby sprzedać slimaka na 100,000zl
Bardzo dziękuję za odpowiedź i podzielenie się doświadczeniem.
Postawmy sprawę tak, ile trzeba mieć arów aby sprzedać slimaka na 100,000zl
Bardzo dziękuję za odpowiedź i podzielenie się doświadczeniem.
Kwestia jakiego slimaka .... Kwestia ceny .... Kwestia w jakiej klasie .... sprzedać za 100000 tysięcy można A można następne 100000 dołożyć ...
Co do PSH byłem na szkoleniach, słuchałem, notowałem ,ale i tak zrobiłem po swojemu (jajko mądrzejsze od kury) i to był pierwszy błąd.
co do ilości paśników kolega radek90 pisze
P$H w wytycznych podawało 450 pasnikow na tone) to na 10t =4500szt = 22,5 ara pod deskami. Chyba źle zanotowałeś. Kokony 400 + 20% zapasu na upadki jest OK. 1 kokon =150 szt jajeczek (Ja miałum kokony od 80 do 250 szt) A więc 400x 150= 60000szt x 17 gr minimum wymagane przy zbycie= 1020kg. Słuchać jak ktoś dobrze rodzi i nie robić błędów to będzie OK.
ps. pasza za 2800 to dość drogo
co do ilości paśników kolega radek90 pisze

ps. pasza za 2800 to dość drogo